MD5 Hash GeneratorWat is het MD5 algoritme?
Het MD5 programma (algoritme) berekent van een tekst een bijbehorende code van precies 32 karakters (de hash). Ongeacht de lengte van de orginele tekst, de hash is altijd 32 karakters lang. Een kleine verandering in de orginele tekst levert een volledig andere hash op.

MD5 is als een branddeur: alleen maar één kant op
De kracht van het MD5 programma is dat het zeer moeilijk is om van de hash terug te rekenen naar de orginele tekst. Het is als een branduitgang. Van binnen uit gaat de deur heel makkelijk open, sta je eenmaal buiten en is de deur dichtgevallen is het niet meer mogelijk terug te gaan.

MD5 en wachtwoorden
Met het MD5 programma kan bijvoorbeeld veiliger omgegaan worden met wachtwoorden. In plaats van het wachtwoord wordt de MD5 hash opgeslagen. Wanneer de gebruiker bij een volgende bezoek wederom zijn wachtwoord invoert wordt er een MD5 hash gemaakt en vergeleken met de reeds opgeslagen MD5 hash. Als deze twee hetzelfde zijn, dan waren de wachtwoorden ook hetzelfde. Het wachtwoord zelf hoeft dus niet meer opgeslagen te worden.

Ontcijferen van de MD5 hash
Er bestaan databases met MD5 hashes en de bijbehorende onversleutelde teksten. Netadvies heeft een hash lijst van 24.000 Nederlandse woorden of zoek naar "reverse md5 lookup". Dit werkt relatief goed met woorden, maar niet met willekeurige karakterreeksen of teksten. Een andere mogelijkheid is het zoeken naar de MD5 hash op Google.


MD5 hash generator
Tekst
       
Tekst
MD5 hash
MD5 hash (2x)
MD5 hash (3x)