Domeinnamen FAQ
Introductie
Wat is een "domein" nu precies?
Wat zijn de voordelen van een eigen domein?
Hoe kom ik aan een domeinnaam?
Het bepalen van een goede domeinnaam
Tussen welke hoofddomeinen kan men kiezen?
Welk hoofddomein is het beste?
Moet ik een domeinnaam met of zonder "www." ervoor aanvragen?
Kan men ook een domein zoals vestigingsnaam.uwnaam.nl krijgen?
Zijn er ook regels waaraan een nl-domeinnaam moet voldoen?
Zijn er ook regels waaraan een com, org of net-domeinnaam moet voldoen?
Moet het gebruik van een org-domein echt non-profit zijn?
Zijn er ook richtlijnen voor het bepalen van de beste domeinnaam?
Mag men ook hoofdletters gebruiken in een domeinnaam?
Het aanvragen van een domeinnaam
Hoe kom ik te weten of een domeinnaam nog beschikbaar is?
Is een domein nog beschikbaar binnen andere hoofdniveau domeinen?
Moet ik nog ergens aan voldoen om een nl-domein te verkrijgen?
Moet ik nog ergens aan voldoen om een com, org of net-domein te verkrijgen?
Moet men nog ergens aan voldoen als men een bij een ander hoofd-domein wil registreren?
Hoe vraag ik nu een domeinnaam aan?
Is er nog iets te regelen als een domeinnaam al weg is?
Moet de server waarop een nl-domein draait ook in Nederland staan?
Is het mogelijk een domeinnaam te reserveren?
Wij hebben al een Internet abonnement, hoe kunnen we dit combineren met een domeinnaam?
Ik heb een bestaande site bij een provider, kan ik die site ook via een domein beschikbaar maken?
Gevorderde vragen
Wat is nu DNS?
Wat is een hostname?
Hoe vind ik het IP nummer dat bij een hostnaam hoort?
Heeft mijn eigen computer ook een hostnaam wanneer ik op Internet zit?
Hoe kan ik mijn eigen IP nummer en hostnaam uitzoeken?
Introductie
Wat is een "domein" nu precies?
Een domein is een uitdrukking waarmee (Internet) servers organisatorisch gegroepeerd worden. Stel Netadvies heeft twee servers staan: één voor email en een andere voor web pagina's. Het is nu handig om deze servers te organiseren in één of andere naam structuur. Met domeinen kan dit. De eerste server noemt men bijvoorbeeld mail.netadvies.nl en de tweede www.netadvies.nl. In principe kunnen servers ver weg van mekaar staan, maar met behulp van domeinen kunnen servers benoemd worden op een door een organisatie nuttige manier.
Een domeinnaam is hiërarchisch opgebouwd. Aan de rechterkant begin het met de zogenaamde "top level domain" (tld), bijvoorbeeld nl. Dit geeft aan dat het om een Nederlands domein gaat. De tld com geeft aan dat het om een commerciele organisatie gaat.
Aan de tld wordt aan de linkerkant een uitdrukking toegevoegd, gescheiden door een punt, waardoor een "second level domain" ontstaat. Een voorbeeld van een second level domain is netadvies.nl. Men kan deze hiërarchisch structuur net zover uitbouwen als nodig is. Stel Purdue University heeft een computer science afdeling waar veel servers staan. Dan kan men het domein cs.purdue.edu aanmaken. De web server van de computer science afdeling zou dan www.cs.purdue.edu heten.
Wat zijn de voordelen van een eigen domein?
Een eigen domeinnaam staat professioneler en het is beter te onthouden voor uw klanten. U kunt uw web site ook in een sub-directory bij een provider neerzetten, dan zal uw web adres er als volgt uitzien: http://www.provider.nl/uwnaam U ziet dat dit langer is en u zet minder "uw eigen stempel".
Een ander voordeel is dat indien u van provider zou willen veranderen en u heeft een eigen domein, dan heeft dit geen invloed op uw web adres: u bent altijd gewoon beschikbaar via uw eigen domeinnaam. Nog een voordeel is dat u in ieder geval de houder bent van de door u gewenste domeinnaam: als u wacht vraagt een andere organisatie wellicht die naam aan.
Ook uw email adressen zullen korter en beter zijn. Met een eigen domein dan zullen uw email adressen er uitzien als info@uwnaam.nl of support@uwnaam.nl, enz. Zonder een eigen domein krijgt u email adressen als uwnaam@provider.nl of info.uwnaam@provider.nl
Hoe kom ik aan een domeinnaam?
Een com, org of net-domein kunt u zelf aanvragen bij InterNIC. Een nl-domein, kunt u niet zelfstandig aanvragen, dit moet uw Internet presence provider voor u doen.
Vaak kan uw presence provider ook uw com, org of net-domein voor u aanvragen. Of u dit wilt laten doen of dat u het zelf doet, is uw eigen beslissing. Indien u een com, org of net-domein rechtstreeks bij InterNIC aanvraagt kost het 70,00 US dollars voor de eerste twee jaar en 35,00 US dollars voor elk daarop volgende jaar.
nl-domeinen worden beheerd door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Een nl-domein mag alleen worden aangevraagd door een bij deze stichting aangesloten Internet provider. De kosten die een bij de stichting aangesloten provider u in rekening brengt, verschilt van provider tot provider.
Het bepalen van een goede domeinnaam
Tussen welke hoofddomeinen kan men kiezen?
Er zijn een groot aantal land-gebonden hoofddomeinen, bijvoorbeeld nl, de, uk, enz. Ook zijn er zes "thematische" hoofddomeinen: com, org, net, mil, edu en gov. Van al deze hoofddomeinen zijn er eigenlijk maar drie interessant voor Nederlandse organisaties en particulieren: nl, com en org.
Welk hoofddomein is het beste?
Wanneer u zich op de Nederlandse markt richt is een nl-domein het beste. Is er geen goede naam voor u beschikbaar binnen het nl-domein dan kunt u kiezen voor eu, com of net. Indien u non-profit dan is een nl-domein nog steeds een goede keuze, een alternatief is een org-domein.
Moet ik een domeinnaam met of zonder "www." ervoor aanvragen?
Altijd zonder. U kunt zelfs helemaal geen domein aanvragen met een puntje erin. Uw presence provider zal er voor zorgen dat uw web site beschikbaar is via www.uwnaam.nl Sommige providers maken uw web site beschikbaar via zowel www.uwnaam.nl als uwnaam.nl en andere providers alleen via www.uwnaam.nl In de praktijk is dit niet zo belangrijk.
Kan men ook een domein zoals vestigingsnaam.uwnaam.nl krijgen?
Ja, dat kan. Zodra u de houder bent van een domein, dan bent u automatisch beheerder voor deze domeinnaam. U kunt dan zelf uw eigen subdomeinen aanmaken. Dit gebeurt vaak bij universiteiten of grote bedrijven, die subdomeinen laten verwijzen naar aparte afdelingen.
Huurt u een server bij een presence provider dan kunt deze provider vragen subdomeinen aan te maken. Hier zijn wel kosten aan verbonden.
Zijn er ook regels waaraan een nl-domeinnaam moet voldoen?
De belangrijkste regels voor een nl-domein zijn:
- in een domeinnaam mogen alleen letters, cijfers en een minteken voorkomen,
- een minteken mag alleen tussen letters en/of cijfers staan,
- er moet ten minste één letter in de domeinnaam staan,
- een domeinnaam dient minstens 2 tekens lang te zijn (een minimum van 3 en een maximum van 63 tekens wordt geadviseerd),
- een domeinnaam met daarin een gemeente- en provincienaam mag alleen door de betreffende gemeente of provincie aangevraagd worden,
- een domeinnaam die een geografische aanduiding bevat die tot misverstanden kan leiden kan niet geregistreerd worden,
- een domeinnaam welke een algemene benaming of soortnaam is die misverstanden kan oproepen kan niet geregistreerd worden,
- een zeer beperkt aantal namen zijn geblokkeerd voor registratie.
De exacte regels vindt u op de site van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.
Zijn er ook regels waaraan een com, org of net-domeinnaam moet voldoen?
De belangrijkste regels voor een com, org of net-domein zijn:
- een domeinnaam mag niet langer zijn dan 26 tekens
- een domeinnaam mag alleen bestaan uit letters (zowel hoofdletters als kleine letters), cijfers en een minteken ("-")
- namen die refereren naar geografische locaties mogen niet aangevraagd worden.
Moet het gebruik van een org-domein echt non-profit zijn?
Een org-domein dat u bij InterNIC registreert (laat registreren), dient voor een non-profit doelstelling gebruikt te worden. Maar InterNIC controleert niet of u uw domeinnaam op de juiste manier gebruikt. In principe kunt u er wel op aangesproken worden. Het grootste bezwaar is nog dat bezoekers een non-profit organisatie verwachten, wanneer ze uw site bezoeken. Indien u er een for-profit site heeft staan, maakt u een vreemde indruk.
Zijn er ook richtlijnen voor het bepalen van de beste domeinnaam?
Houd uw domeinnaam zo eenvoudig mogelijk. Gebruik een naam die zoveel mogelijk lijkt op de naam van uw bedrijf, ook als dit betekend dat uw domeinnaam iets langer wordt. Gebruik bij voorkeur geen afkortingen.
Mag men ook hoofdletters gebruiken in een domeinnaam?
Ja, maar dat kunt u beter niet doen. Een domeinnaam is ongevoelig voor hoofd- en kleine letters. Het is een goed idee om op uw briefpapier en dergelijke uw domein altijd in kleine letters te vermelden: dit is standaard en voorkomt verwarring. Bij de registratie geeft u de domeinnaam in kleine letters op. Namen van web pagina's zijn vaak wel gevoelig voor hoofd- en kleine letters. Dit ligt aan de server waarop uw uw site laat hosten. Is het een Unix machine, dan is de URL gevoelig voor hoofd- en kleine letters. Is het een Windows server dan niet.
Het aanvragen van een domeinnaam
Hoe kom ik te weten of een domeinnaam nog beschikbaar is?
De organisaties die de domeinnamen toekennen hebben databases waarin alle geregistreerde domeinen in opgenomen zijn. U kunt deze databases rechtstreeks raadplagen via een web formulier, dit heet het verrichten van een Whois query.
Voor de nl-domeinen gebruikt u de Whois van de Stichting Internet Domein Registratie Nederland. Op die web pagina vindt u een invulvakje, u vult daar uw gewenste domeinnaam in, bijvoorbeeld uwnaam.nl. Voor com, org of net-domeinen gebruikt u de InterNIC. Plaats geen www. voor de domeinnaam die u controleert.
Is een domein nog beschikbaar binnen andere hoofdniveau domeinen?
Check Domain stelt u in staat met één formulier verschillende nameservers te benaderen. Aan de hand van het top level domain die u gebruikt stuurt Check Domain uw verzoek naar de juiste nameserver. Wilt u niet dat een derde partij uw toekomstige domeinnaam ziet, dan kunt u rechtstreeks naar de website van de verschillende registrars gaan. Gebruik daarvoor deze lijst van hoofddomeinen van IANA zelf. Wanneer u uw whois query via een derde partij verricht bestaat er theoretisch het risico dat deze derde partij uw query logt en de domeinnaam zelf registreert.
Moet ik nog ergens aan voldoen om een nl-domein te verkrijgen?
U kunt tegenwoordig als natuurlijk persoon of een organisatie een nl-domein aanvragen.
Moet ik nog ergens aan voldoen om een com, org of net-domein te verkrijgen?
Eigenlijk niet. U moet tijdens het registreren van een com, org of net domein het doel van het domein opgeven. Voor een com-domein dient dit doel commercieel van aard te zijn. Voor een org-domein dient dit doel zonder winst-oogmerk te zijn. Een net-domein is alleen voor organisaties die netwerk infrastructuur hebben. InterNIC controleert dit niet, maar u staat minder sterk indien u uw domein onjuist gebruikt.
Moet men nog ergens aan voldoen als men een bij een ander hoofd-domein wil registreren?
Dit hangt helemaal af van de organisatie waarbij men een domeinnaam wil registreren. Elke organisatie heeft weer andere regels.
Is er nog iets te regelen als een domeinnaam al weg is?
Elke domeinnaam is te koop... voor een prijs. Voordat u in gesprek gaat moet u er voor zorgen dat u uw beste alternatief reeds geregistreerd heeft.
Hoe vraag ik nu een domeinnaam aan?
U benadert een bij de stichting aangesloten Internet service provider en vraagt hen een aanvraag voor een domeinnaam te regelen. Het is belangrijk om van te voren vast te stellen of u 1) een domein alleen wilt reserveren (het zogenaamde parkeren), 2) een domein wilt hebben en binnen uw eigen domein email wilt ontvangen of 3) een domein wilt hebben en ook email en een web site wilt aanbieden binnen uw domein. Het kan voor u duurder uitvallen wanneer u later meer (of minder) diensten wilt hebben.
Moet de server waarop een nl-domein draait ook in Nederland staan?
Nee, het maakt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland niets uit waar de server staat. Ook hoeft de web site binnen dit domein niet in het Nederlands te zijn.
Is het mogelijk een domeinnaam te reserveren?
Ja, dat is mogelijk. Reserveren houdt in dat u als houder geregistreerd staat, maar u kunt nog geen informatie aanbieden via uw domein. Met andere woorden, als een gebruiker http://www.uwnaam.nl intypt krijgt deze geen web site te zien. Bij sommige providers kunt wel beperkt gebruik maken van email. Als u nog geen web site wilt laten maken, is reserveren zeker aan te bevelen. Domeinnamen worden in hoog tempo aangevraagd.
Wij hebben al een Internet abonnement, hoe kunnen we dit combineren met een domeinnaam?
Het hebben van een abonnement bij een Internet toegangs aanbieder is heel wat anders dan het hebben van een eigen domein. Het hebben van een inbel account levert u geen extra voordeel op. Sommige Internet aanbieders leveren ook een inbel account wanneer u een domein bij hun laat hosten, dit als extra dienst.
Ik heb een bestaande site bij een provider, kan ik die site ook via een domein beschikbaar maken?
Nee en ja. Ten eerste moeten we praten over een host in plaats van een domein. Een host in een computer binnen een domein, bijvoorbeeld: www.netadvies.nl is een computer binnen het domein netadvies.nl. Een hostnaam verwijst naar een IP nummer. De naam www.netadvies.nl verwijst naar het IP nummer van de web server voor Netadvies. Echter, als een domein aanvraagt en u laat een host binnen uw domein verwijzen naar de web server van uw provider waar uw site op staat, dan krijgen bezoekers niet uw site te zien maar de hoofdsite van de provider. Uw site zit tenslotte in een directorie.
Er is net aangegeven dat een hostnaam naar een server verwijst. Het is echter mogelijk een server beschikbaar te maken onder meerdere IP nummers, aan elk IP nummer wordt dan een andere hostnaam verbonden. Het voordeel hiervan is dat de applicatie die de web pagina's beschikbaar maakt (vaak is dit de Apache HTTP Daemon), nu kan herkennen voor welke site een request is. De sites www.dom1.com en www.dom2.com bevinden zich in werkelijkheid op één web server, maar toch zien bezoekers de juiste site. Op deze wijze is het mogelijk vele sites op één web server te plaatsen. De verschillende sites staan in dit geval nog steeds in subdirectories, maar dat maakt dan niet meer uit. Wellicht vraagt u zich af waarom uw provider dit dan niet doet. U provider doet dit wel, maar vraagt hier meer geld voor, dit is een dienst die aan bedrijven aangeboden wordt. Dat uw site op een server van uw provider staat is ook een beetje reclame voor uw provider, zijn domeinnaam verschijnt in uw URL.
U kunt uw site bij uw provider beschikbaar maken via URL redirection. U neemt een contract bij een bedrijf waarbij u een web site beschikbaar kunt maken binnen uw eigen domein (dit zal dan gebeuren via de constructie uiteengezet in de paragraaf hierboven). In plaats van uw site, plaats u dan een web pagina met een URL redirect. Dit is een stukje HTLM code die de browser doorstuurt naar een andere URL. Natuurlijk kunt u uw site dan beter even verplaatsen naar het nieuwe bedrijf, maar technisch gezien is het mogelijk.
Gevorderde vragen
Wat is nu DNS?
DNS betekent Domain Name Service. Het is de dienst die achter de schermen draait die het gebruik van domeinnamen mogelijk maakt. Zodra een client programma een URL krijgt met een domeinnaam erin in plaats van een IP nummer, zal het een nameserver benaderen voor de vertaling van de naam naar het nummer. Pas daarna kan de client gebruik maken van het TCP\IP protocol.
Wat is een hostname?
Een hostname is een naam van een machine op Internet. Om die machine te kunnen bereiken vanaf een plek elders op Internet, moet u de Fully Qualified Domain Name (FQDN) gebruiken, wat inhoud dat u het domein toevoegd aan de hostname. Een voorbeeld is www, dit is een HTTP server. Om de www server van Netadvies te bereiken typt u in www.netadvies.nl
Hoe vind ik het IP nummer dat bij een hostnaam hoort?
Dit doet u met het programma nslookup. Dit is zowel online op verschillende web pagina's beschikbaar als ook als apart programma. Zoekt u eens bij Yahoo op "nslookup", dan zult u verschillende web pagina's vinden die voor u een nslookup kunnen verrichten.
Heeft mijn eigen computer ook een hostnaam wanneer ik op Internet zit?
Ja, zodra u verbinding maakt met Internet krijgt u van uw Internet access provider dynamisch een IP nummer toegekend. Aan dat IP nummer is ook een hostnaam verbonden. Het toekennen van een hostnaam is noodzakelijk, omdat sommige Internet servers eerst een hostnaam willen weten voordat ze diensten leveren. Een telnet server kan bijvoorbeeld eerst uw hostnaam opzoeken voordat het een verbinding toestaat. De hostnaam die u krijgt geeft meestal aan in welke stad u zit en welke modem (of ISDN adapter) u gebruikt bij het inbelpunt.
Hoe kan ik mijn eigen IP nummer en hostnaam uitzoeken?
Klik op start en dan op run. Typ vervolgens in "ipconfig". Nu zal weergegeven worden welk IP nummer er op dat moment verbonden is met uw netwerkkaart of modem, bijvoorbeeld 194.134.112.16.
Nu gaat u naar een web site waar u nslookup kunt verrichten (zoek bij Yahoo op de term "nslookup" om zo'n site te vinden) en typ uw IP nummer in. U krijgt dan de hostnaam die u op dat moment heeft, bijvoorbeeld i015.ztm.euronet.nl
Als u er echt lol in heeft dan kunt u een web server draaien op uw eigen computer. De web site op uw eigen machine is dan voor de duur dat online bent bereikbaar onder het IP nummer en de hostnaam die u uitgevonden heeft. Let wel: wanneer u een volgende keer inbelt krijgt u waarschijnlijk een andere hostnaam toegekend. Om dit te omzeilen zijn er zogenaamde IP posters (zie Tucows). Dit is een programma dat uw hostnaam bekend maakt op een web pagina, zodra u online komt. Mensen kunnen dan op een link op die web pagina klikken en diensten gebruiken die vanaf uw eigen computer aangeboden worden.
Laatst aangepast op 10 oktober 2006.